Materialkännedom Oljefärger

“Oiling out” – oljemålningar med lyster och glans

Ibland händer det att du får partier i dina oljemålningar som ser lite matta och trista ut. De har helt enkelt inte samma glans och lyster som resten av tavlan, och som man förväntar sig av oljefärger. Det här kan du upptäcka när tavlan är klar, men också om du låtit ett lager torka som du sedan vill måla vidare på.

Anledning

Vad beror det här på? Jo, oljan har av någon anledning “försvunnit” från färgen. Normalt med oljefärg så torkar inte oljan bort, utan den härdar och håller kvar pigmentet. Men ibland finns något som suger iväg oljan innan den hunnit härda. Det kan vara en dåligt grundad duk, eller ett lager färg under eller bredvid som innehåller väldigt mycket vatten eller förtunning. Med en bra duk, och genom att följa “fett över magert” uppstår det oftast inget problem, med det är bra att veta att det finns lösningar.

Material

För att få tillbaka glansen kan du lägga på ett lager oljemedium. Det finns olika rekommendationer, en del föredrar linseed oil, andra stand oil eller snabbtorkande medium. Det verkar som att alla feta medier fungerar. Om du redan har använt något medium i färgen du lagt på, rekommenderas att du gör din oil out med samma medium.

Hur du gör

Blanda ditt oljemedium med förtunning. Hur mycket beror lite på vad som redan ligger på tavlan, men 1 del olja till 1-4 delar förtunning är en bra utgångspunkt. Pensla på din blanding på tavlan. Där det ser matt ut, kommer oljan sugas in och ge tillbaka lystern. Där det inte behövs, kommer den bara lägga sig ovanpå. Efter några minuter torkar du av överflödig olja med en luddfri trasa.

Nu kan du fortsätta måla. För att följa “fett över magert” behöver färgerna nu blandas med det feta mediet i samma proportioner som du blandade din lösning i.

Avslutningsvis

Oiling out kan vara ett verktyg i verktygslådan när du upplever att ett parti ser matt ut. Men som vanligt finns inga rätt eller fel. Vill du göra dina oljemålningar matta istället för glansiga? Experimentera med mycket vatten eller förtunning, och försök hitta sätt att “suga ut” oljan ur färgen innan den härdat klart! 🙂

 

To top