Mjuk äppelkaka med smak av kanel och kryddnejlika. Kan ätas som den är, eller med en klick grädde eller vaniljsås.
Ingredienser
- 4,5 dl socker
- 3 ägg
- 3,5 dl neutral matolja, som raps- eller majsolja
- 2 tsk vaniljsocker
- 6 dl vetemjöl. Eller Lailas Mjölmix för en glutenfri variant.
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk kryddnejlika
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
- 0,5 kg äpplen
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Häll oljan i en skål
- Häll i sockret, och rör runt
- Tillsätt ett ägg i taget, under omrörning
- Skala äpplena, kärna ur och dela i små bitar (ca 1 cm)
- Blanda äppelbitarna och alla övriga ingredienser
- Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten
- Grädda i ugnen 45 – 60 minuter
Det här receptet har min mamma gjort i många år, och jag har ingen aning om var hon hittade det från början.