På grund av allergier har vi alltid ett glutenfritt alternativ till fikat på våra kurser. Extra kul är det när man får till det så det glutenfria “alternativet” är det enda alternativet… Som i dessa havrerutor toppade med choklad.
Ingredienser (dubbla för en hel långpanna)
- 150 gram smör
- 6 dl glutenfria havregryn
- 1,5 dl socker
- 3/4 dl sirap
- 1/2 dl havremjöl (av glutenfri havre)
- 1 msk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 100 gram mörk choklad
- 1 dl nutella
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader
- Smält smöret
- Häll alla ingredienser utom choklad och nutella i en matberedare riggad med de snurrande knivbladen. Det går säkert handknåda ihop också, men det är roligare med maskiner.
- Kör matberedaren tills smeten/degen är blandad. Kör inte alltför länge, det är bra om det är lite bitar kvar av havregrynen
- Klä en form (storlek som en halv långpanna) med bakplåtspapper
- Häll i smeten, och jämna till den med fingrarna
- Grädda i ugnen 10 minuter
- Ta ut och låt svalna
- Smält chokladen försiktigt. Exempelvis i vattenbad.
- Häll ner nutellan i chokladen och rör runt tills det blandat sig bra
- Bred ut chokladsmeten över kakan
- Låt svalna tills chokladen stelnat. Snabbast går det i kylskåp
Receptet är hämtat från “My Kitchen Stories”, men är lite modifierat. Dels för att få helt glutenfritt, och dels lite anpassat till vilka ingredienser som fanns hemma 🙂