Recept

Citronkladdkaka

En syrligare variant av den vanliga kladdkakan, med samma kladdiga konsistens. Grädde eller glass till är nästan ett måste.

Målarfika på kurserna

Ingredienser

Ingredienser till en rund, relativt liten springform. Till en långpanna brukar jag ta gånger 3.

  • 150 gram smör
  • 1 citron
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl. Alternativt Leilas mjölmix för en glutenfri variant.

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Smält smöret i en kastrull, stor nog att rymma alla ingredienser
  • Tvätta citronen noga
  • Riv det yttersta av citronskalet fint
  • Dela citronen och pressa ut saften i lämplig behållare
  • Häll ner citronskal, citronsaft, ägg, socker och vaniljsocker i det smälta smöret
  • Vispa till en jämn smet. Elvisp fungerar bra
  • Blanda i mjölet. Rör försiktigt till en jämn, ganska rinnig smet.
  • Lägg bakplåtspapper i botten av din form, och häll i smeten
  • Grädda på 150 grader i ca 30 minuter. När du guppar på formen kan det få röra sig lite precis i mitten – om det verkar flyta omkring för mycket behöver den gräddas lite längre.
To top