Materialkännedom

Vit eller vit?

En fråga som vi får med jämna mellanrum är “Vad skillnaden mellan titanium white och zink white?”. En väldigt naturlig fråga. Själv kan jag i alla fall inte se att de skulle ha olika nyans, utan de ser precis likadana ut där de hänger i sina tuber. Skillnaden ligger alltså inte i nyansen, utan en annan egenskap, nämligen transparens. Titanvit är opak (ogenomskinlig, reflekterar ljus), medan zinkvit är mer transparent (genomskinlig, släpper igenom ljus).

Transparens

Vad menas då med transparens? Om vi låtsas att de små pigmentpartiklarna vore stora som spelkulor, så skulle ett transparent pigment kunna liknas vid en hög med färgade glaskulor. Ett opakt pigment blir snarare en hög färgade stenkulor. Om du häller glaskulorna i din kulpåse, kan du ana hur många lager du har, och vilken färg den underliggande påsen har. Med stenkulor ser du istället bara översta lagret.

Vilket är bäst? Transparent eller opakt?

Svaret på rubrikens fråga är som vanligt i konsten: “Det beror på”. När du vill måla vitt, till exempel helt vita detaljer, highlights i ögon eller metaller och så vidare, är titanvit bäst. Den kommer täcka över det som var målat tidigare, och få en klar, tydlig vit färg.

När du blandar transparenta färger, så kommmer ljuset tränga igenom flera pigmentlager, och färgerna kommer blanda sig på ett naturligt sätt med en fin lyster. Opaka färger har däremot en tendens att mer släcka ut varandra – du får typ “hälften av varje färg”. Zinkvit anses därför av många att vara en bättre färg att ljusa upp övriga färger med. Den kallas ibland till och med för “mixing white”.

I Michelles målarväska finns därför faktiskt bägge de vita färgerna. En stor tub med zinkvit, eftersom hon gillar att kunna tona och blanda färger. Och en liten med titanvit, eftersom hennes vita detaljer oftast är relativt små.

Summering

Använd Titanvit för att täcka ytor. Använd Zinkvit för att blanda och ljusa upp färger.

Avslutningsvis – du kan naturligtvis blanda också med titanvit, om det är det du har tillgängligt. Och du kan absolut täcka en yta med zinkvit – det går åt lite mer färg bara. Ha kul när du målar, och låt inte någon eventuellt saknad färg stoppa dig! 🙂

Produkter

Artisan (vattenlöslig oljefärg): Zinkvit 37 ml, Zinkvit 200 ml, Titanvit 37 ml, Titanvit 200 ml
Galeria (W&N akrylfärg): Zinkvit, Titanvit
Amsterdam (Royal Talens akrylfärg): Zinkvit, Titanvit

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

To top