Akvarell Produkttester

Viviva Colorsheets

Händer det något nytt inom måleriet, eller använder vi samma penslar, färger och papper som för 100 år sedan? Faktum är att jag under det här året vi drivit konstnärsbutik blivit förvånad över hur mycket utveckling som fortfarande sker branschen.

Ett företag som tänker lite annorlunda är Viviva. Deras Colorsheets är kanske världens mest kompakta akvarellpalett. Ledorden är att konst ska vara kul och lättillgängligt. I ett litet häfte på 7×14 cm och 33 gram har de klämt in 16 olika färger i en mängd som motsvarar 16 halvkoppar. Tillsammans med en penselpenna har du en minimal men komplett uppsättning som utan problem ryms i bakfickan, innerfickan eller handväskan.

Vivida, Original Sketcher set
Vivida, Original Sketcher set, Färgblock och penna

Varje “fyrkant” i blocket är ca 6×4 cm, och mindre än en millimeter hög. När man stryker en våt pensel över färgen så fastnar en del, precis som alla andra akvarellfärger. Sedan är det bara att måla. Mellan varje sida finns ett tunt, vattentätt papper som skyddar färgerna från varandra. Längst bak i boken finns till och med en flik som går att vika ut, så att du får en liten palett på 12×10 cm att blanda färger på.

Jag upplever att färgerna innehåller mycket pigment, och att kulörerna som valts är klart lysande och briljanta. Vill du måla med murrigare färger går det så klart att ordna genom att blanda.

Viviva Colorsheets Original, färgkarta
Viviva Colorsheets Original, färgkarta

Viviva Metallics

Det finns också ett annat set, Metallics, som innehåller 10 mer skimrande färger (guld och silver har två fyrkanter vardera, så du får motsvarande 12 halvkoppar färg). Färgerna i metallics har alla ett skimmer, typ metall eller pärlemor. Jag upplever att färgerna “mer individuella” i det här setet. Man behöver lära sig hur varje färg fungerar på ett annat sätt. Men det är ett väldigt kul set som kan skapa annorlunda bilder med magisk sagokänsla. Färgerna har en lyskraft och briljans som inte kommer fram riktigt på fotot. Framför allt Sapphire, som jag tror är min nya favoritfärg 🙂

Guld och Silver är i sammanhanget ganska mesiga. Det behövs ganska mycket färg för att helt täcka ett område, och när man inte täcker helt känns det lite “fel”. Däremot är de bra att blanda i de andra färgerna (eller färger från original setet) för att få fram metallisk glans.

Vivia Colorsheets Metallics

Vem är de här seten till för?

Som rubriken säger, vem vill ha det här setet? Jo:

  • Vem som helst som vill ha en spännande uppsättning färger till ett bra pris
  • Du som enkelt vill kunna slänga ner lite färger i väskan
  • Du som vill packa lätt
  • (Metallics) Du som vill måla annorlunda bilder i lite magisk stil
  • (Metallics) Du som vill ha tillgång till metallfärger någon gång ibland

Själv kommer jag definitivt använda bägge blocken på resor framöver. Hemmavid kommer jag nog använda min vanliga palett, men eventuellt komplettera en målning med någon enstaka Viviva-färg som saknas.

Produkter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

To top