Allmänt Materialkännedom

Nybörjarpaket

Visst kan vi slänga ihop ett kit med lite allt möjligt och sedan kalla det för ett nybörjarpaket, men jag tycker inte att det känns helt bra att göra så. De nybörjarkpaket som jag ser färdigpaketerade innehåller oftast lite för lite alternativt lite för mycket. 

Alla målar olika motiv, har olika rörelse och temperament i sitt måleri, så därför är det mycket bättre att plocka ihop ett paket i en dialog. Man kan lätt tro att det blir billigare med färdigpaketerat, men faktum är att det oftast kostar mer i slutänden. Dels tar leverantörerna faktiskt betalt för att paketerar sina produkter i  särskilda askar och dels brukar det sluta med att man har ett gäng färger som man knappt använder och en drös penslar av så dålig kvalitet att man slänger dem illa kvickt. 

Inte minst kan man riskera att man helt enkelt tappar sugen, för att man inte får till de nyanser man vill ha i sitt måleri och inte får till ett vettigt streck med den spretiga, för mjuka eller hårda penseln. 

Så om du frågar mig om jag kan ge dig förslag på ett nybörjarpaket, så kommer jag att säga att det gör jag gärna i en dialog i butiken, där vi tittar på färgerna, penslarna och tillbehören tillsammans. Har du inte målat förut, så kanske jag plockar fram lite olika material så du får testa lite. Då kan jag ser hur du målar och har lättare att plocka ihop de produkter som passar dig. 

Ett exempel: Säg att du är sugen på att måla ett visst motiv, som råkar vara en undulat som heter Jack.

Jack

Vidare kommer vi fram till att du är sugen på att prova på olja. I så fall skulle jag plocka fram följande färger, som passar med motivet.

Ditt eget nybörjarkit

Vi säljer också ett startpaket för Artisan oljefärger, som innehåller 10 olika färger.

Artisan Startkit

Tre färger ingår i bägge paketen, nämligen Lemon Yellow, Ultramarine Blue och Lamp Black. Missförstå oss inte, de andra färgerna i standardpaketet är alla bra färger. Men när du ska måla just Jack är risken stor att du kommer bli frustrerad och ha svårt att få fram rätt nyanser. Det kräver betydligt mer blandande av kombinationer som kanske inte är helt intuitiva för nybörjaren. Vissa färger kommer inte att behövas alls. Har vi istället tillsammans plockat ihop en palett som passar ditt motiv kommer du ha mycket lättare och roligare, och kommer förhoppningsvis bli mer nöjd med resultatet. När det sedan är dags för nästa motiv kan du komplettera med en tub eller två som behövs för det motivet, och på så sätt bygga upp din verktygslåda över tid.

Jag tycker det är ett bättre och mer hållbart sätt helt enkelt och jag är övertygad om att du kommer att bli nöjdare än om jag skriver en färdig lista på saker som du kanske eller kanske inte behöver. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

To top