Publicerad den Lämna en kommentar

Kanelbullar

Helt vanliga kanelbullar är ibland helt ovanligt gott

Ingredienser

Bulldeg:

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 13 dl mjöl

Fyllning:

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 msk kanel

Pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • 2 tsk vatten
  • Pärlsocker

Gör så här

  • Smält smöret
  • Tillsätt mjölken
  • Värm till fingervarmt (37℃)
  • Smula jästen i en bunke
  • Tillsätt vätskan och rör runt så att jästen löser sig
  • Häll i socker, salt och kardemumma
  • Häll i det mesta av mjölet, och arbeta degen
  • Tillsätt eventuellt mer mjöl. En bra deg är precis så torr/blöt att ett finger inte fastnar när du petar försiktigt
  • Låt jäsa med bakduk över, ca 40 minuter
  • Stjälp ut degen på mjölat bakbord, och arbeta den smidig
  • Dela degen i två delar
  • Kavla ut halvan
  • Blanda ihop fyllningen
  • Bred hälften av fyllningen på den utkavlade degen
  • Rulla ihop, och skär i 20 st bullar
  • Lägg bullarna i bullform på ett par plåtar, och lägg över en bakduk
  • Gör samma sak med andra halvan av degen och fyllningen
  • Låt jäsa i ytterligare 40 minuter
  • Efter ca 30 minuter, sätt ugnen på 250 grader
  • När bullarna jäst klart, pensla med uppvisat ägg blandat med lite vatten
  • Strö över pärlsocker
  • Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt färgen avgöra när de är klara
  • Ta ut och låt svalna lite på ett galler
Det är viktigt att låta degen jäsa ordentligt
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *