Materialkännedom

Färgers kvalitet

Det finns några olika kvaliteter på färg som var lite rörigt för mig i början. Så jag bestämde mig för att reda ut vad som gäller. De kvaliteter jag stött på hittills är:

  • Ingen benämning alls
  • Designers
  • Study, studio- eller studiekvalitet
  • Artist, konstnärskvalitet
  • Professional

De viktigaste är study och artist, där study är “fullt fungerande, riktig konstnärsfärg”, och artist, som är “bästa möjliga färg”. Professional är i stort sett samma som artist. Om en tillverkare anger att de har både en artist och en professional serie är dock deras professinal bättre än deras artist. “Ingen benämning alls” är oftast betydligt lägre kvalitet än study. Designers ligger lite på sidan om, och kan vara bra kvalitet med vissa begränsningar. Mer om det nedan.

De flesta tillverkare har en serie av sin färg (exempelvis akvarellfärg eller oljefärg) i studiekvalitet, och en serie i konstnärs- eller professional kvalitet.

Den stora skillnaden mellan kvaliteterna är vilka pigment man valt att använda, och hur mycket pigment som finns i varje färg.

Study, studio eller studie

När tillverkaren tar fram sina studiofärger, bestäms prislappen först. Sedan ser man hur mycket av ett visst pigment man kan få i färgen för det priset. Det innebär att vissa dyrare pigment inte alls förekommer i serien. Vissa “dyrare” nyanser kan ändå tagits med, men då har man istället blandat olika billigare pigment till samma nyans. De pigment som väljs är dock bra pigment, men bra ljusäkthet och hållbarhet. Har du skapat en fantastisk tavla med studiefärger, så är den fantastisk, och inte sämre än om du skapat den med färger av konstnärskvalitet.

Artist, konstnärskvalitet och professional

Det här är varje tillverkares “top of the line”. Jämfört med study har man här fyllt varje färg med så mycket pigment som bara möjligt. Sedan får man se vad priset blir. Man tar med de allra flesta tillgängliga pigment, för att ge så stor valmöjlighet som går till konstnären. Det här ger artist-serien ett antal egenskaper:

  • Fler färger att välja mellan
  • Fler färger med endast ett pigment i (singelpigment)
  • Differentierade priser, ofta i minst fyra steg (serie 1 till serie 4 i W&N professional watercolour, eller Cobra artist)
  • Drygare färger, som täcker bättre och räcker längre

Färger i konstnärskvalitet är dyrare än de i studiokvalitet, men inte så mycket dyrare som det först verkar. Detta eftersom de helt enkelt räcker längre.

Designers

Designersserien är ofta färger av hög kvalitet, i klass med konstnärsfärger. Men det finns en viktig skillnad. I designerserien tillåter man sig att ta in pigment som bleknar eller ändrar färg relativt snabbt. Det gör man eftersom en skiss av en designer inte förväntas “leva” eller vara aktuell lika länge som ett konstverk. Om du vill kan du läsa på om varje färgs egenskaper för ljusäkthet, och skapa en egen uppsättning motsvarande konstnärskvalitet.

Ingen benämning alls

Här hamnar allt från barnkritor till hobbyfärger. Det finns ofta stor variation mellan enskilda färger i serien. Vissa färger är utmärkta, helt enkelt för att ett bra pigment är det billigaste alternativet. Sedan finns det oftast andra färger som bleknar eller gulnar fort. De här finns oftast inte i renodlade konstnärsbutiker, men kan finnas på konstnärshyllan i större kedjor.

Vad ska jag välja?

Nybörjaren väljer studiefärger, och först när man är duktig går man över på konstnärskvalitet, eller hur? Det är inte riktigt så enkelt. Jag har läst en kommentar, halvt på skämt, halvt på allvar, att “nybörjaren ska välja konstnärskvalitet, medan den med erfarenhet kan välja studiekvalitet”. Resonemanget var att konstnärsfärgerna är lättare att jobba med. Först när du har större erfarenhet vet du hur du ska jobba förbi de begränsningar som finns i studiefärgerna.

Vi tycker att det viktigaste (alltid!) är att du har roligt, och utvecklas i ditt måleri. Om du känner att du kommer måla oftare och mer med billigare färger, känns studiekvalitet som ett naturligt val.

Om du vill ha den bästa, och faktiskt roligaste, färgen att jobba med, så är det väl värt att köpa konstnärskvalitet.
Det kan också vara så att du köpt ett set studiefärger, och känner att de flesta är bra. Men någon nyans saknar lyster, “punch”, eller är tråkig att jobba med av någon annan anledning. Då kan det vara läge att prova en enstaka färg ut artist-serien. Det går alldeles utmärkt att blanda!

Produkter

Akvarell: W&N Professional Watercolour håller konstnärskvalitet. Cotman är deras serie i studiokvalitet.
Oljefärg: Cobra Artist håller konstnärskvaletet. W&N Artisan är mer ambitiös än studiokvalitet, men har inte riktigt tillräckligt många färger för att fullt komma upp i en serie av konstnärskvalitet. Daler Rowney’s Georgian WMO håller studiekvalitet.
Akrylfärg: Liquitex Hevy Body är högsta konstnärskvalitet. W&N Galeria och Daler Rowney System 3 håller studiokvalitet.
Set: Vi har olika set, främst i akvarell. De flesta håller studiokvalitet.

To top