En äppelkaka helt utan gluten
På hösten finns det oftast gott om frukt. Vi har själva inga äppelträd, men grannens är så stort att vi ändå får ett lass rakt på vår gräsmatta 🙂 Och vilket sätt kan vara bättre att ta hand om frukt än att göra en kaka?
I vår familj gillar vi sås. Frågor som “Vad ska vi ha för sås idag?” följt av “Och vad ska vi ha till den?” är inte helt ovanliga. Därför börjar vi dagens recept med vaniljsåsen.
Vaniljsås
Ingredienser:
- 2 dl mjölk
- 1/2 dl Ekströms marsanpulver
- 2 msk socker
- 1/2 tsk vaniljextrakt, eller mer efter smak
- 2 dl vispgrädde
Gör så här:
- Rör eller vispa ihop mjölk och marsanpulver
- Vispa grädden i en annan bunke medan marsansåsen tjocknar till lite
- Blanda ihop grädde, marsansås och socker
- Smaka av med vaniljextrakt. Gärna flera gånger 🙂
Äppelkaka
Ingredienserna nedan är till en springform på ca 20 cm. En tredubbel sats är lagom till en långpanna.
- 4 ägg
- 400 g riven mandelmassa
- 100 g smör
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk malen kardemumma
- 2-3 äpplen
- Kanel och socker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smält smöret
- Lägg ner mandelmassa, bakpulver och kardemumma i smöret
- Dela äggen. Lägg vitorna i en egen bunke. Gulorna hamnar i mandelmassan och smöret.
- Vispa ihop mandelmassa, smör osv
- Vispa äggvitorna för sig till ett fast skum
- Vänd försiktigt ner äggviteskummet i mandelmassesmeten
- Häll ut i lämplig form, antingen smord eller med bakpapper i botten
- Skala äpplena, halvera och ta ut kärnhuset med en tesked
- Skär tunna skivor av äpplena, och lägg i en skål eller bunke
- Strö över kanel och socker, och rör runt så att alla bitar blir täckta
- Tryck ner äpplena i smeten
- Grädda i ugnen 35-40 minuter
- Låt svalna, och servera med vaniljsås
Receptet på såsen är påhittat själv. Äppelkakan är tagen från “Fredriks fika” – Äppelkaka med mandelmassa