Recept

Morotskaka

Morotskakan har blivit en återkommande kaka, och är vissa kursdeltagares absoluta favorit. Vi har den alltid med på Östgötadagarna och när vi målar utomhus.

Kakan håller sig saftig i flera dagar om den förvaras lufttätt i kylskåpet.

Morotskaka, smet
En långpanna morotskaka på gång

Ingredienser

Följande är lagom till en stor springform. Dubbel sats är lagom till en hel långpanna.

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära (torkad, som du köper i en vanlig kryddburk)
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl rapsolja (eller någon annan olja med liten smak, som matolja, majsolja, solrosolja…)
  • 5 dl fint rivna morötter
  • 90 g smör, rumsvarmt
  • 6 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 lime
  • 150 g philadelfiaost

Gör kakan så här

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Ca 5 minuter med elvisp.
  • Vispa ner kryddor och bakpulver.
  • Tillsätt mjölet och rör/vispa lite försiktigt. Det ska röras ihop till en jämn smet, men absolut inte arbetas till en deg.
  • Rör ned olja och rivna morötter.
  • Smörj en form, eller klä den med bakplåtspapper, och häll ner smeten.
  • Grädda i ugnen i 50-55 minuter

Gör frostingen så här

  • Vispa smör och florsocker med elvisp.
  • Riv det gröna lagret av skalet på limen (“zesta”). Häll ner i frostingen.
  • Pressa saften ur limen, tillsätt lite i taget i frostingen och smaka av. Jag brukar landa på saften från en halv lime.
  • Bred frostingen jämnt över kakan, och ställ i kylskåp
Skål med frosting till morotskaka
Frosting med limezest
Färdig morotskaka

Avslutningsvis

Receptet är starkt inspirerat av “Leilas morotskaka”, men något modifierat. I korthet – mer kryddor, mer lime, mer klet. Och mindre dekorationer 🙂

To top