Morotskakan har blivit en återkommande kaka, och är vissa kursdeltagares absoluta favorit. Vi har den alltid med på Östgötadagarna och när vi målar utomhus.
Kakan håller sig saftig i flera dagar om den förvaras lufttätt i kylskåpet.
Ingredienser
Följande är lagom till en stor springform. Dubbel sats är lagom till en hel långpanna.
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
- 1 1/2 tsk malen kanel
- 1 1/2 tsk malen kardemumma
- 1/2 tsk malen ingefära (torkad, som du köper i en vanlig kryddburk)
- 1 krm salt
- 1 1/2 dl rapsolja (eller någon annan olja med liten smak, som matolja, majsolja, solrosolja…)
- 5 dl fint rivna morötter
- 90 g smör, rumsvarmt
- 6 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 lime
- 150 g philadelfiaost
Gör kakan så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Ca 5 minuter med elvisp.
- Vispa ner kryddor och bakpulver.
- Tillsätt mjölet och rör/vispa lite försiktigt. Det ska röras ihop till en jämn smet, men absolut inte arbetas till en deg.
- Rör ned olja och rivna morötter.
- Smörj en form, eller klä den med bakplåtspapper, och häll ner smeten.
- Grädda i ugnen i 50-55 minuter
Gör frostingen så här
- Vispa smör och florsocker med elvisp.
- Riv det gröna lagret av skalet på limen (“zesta”). Häll ner i frostingen.
- Pressa saften ur limen, tillsätt lite i taget i frostingen och smaka av. Jag brukar landa på saften från en halv lime.
- Bred frostingen jämnt över kakan, och ställ i kylskåp
Avslutningsvis
Receptet är starkt inspirerat av “Leilas morotskaka”, men något modifierat. I korthet – mer kryddor, mer lime, mer klet. Och mindre dekorationer 🙂