Publicerad den Lämna en kommentar

Morotskaka

Morotskakan har blivit en återkommande kaka, och är vissa kursdeltagares absoluta favorit. Vi har den alltid med på Östgötadagarna och när vi målar utomhus.

Kakan håller sig saftig i flera dagar om den förvaras lufttätt i kylskåpet.

Morotskaka, smet
En långpanna morotskaka på gång

Ingredienser

Följande är lagom till en stor springform. Dubbel sats är lagom till en hel långpanna.

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära (torkad, som du köper i en vanlig kryddburk)
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl rapsolja (eller någon annan olja med liten smak, som matolja, majsolja, solrosolja…)
  • 5 dl fint rivna morötter
  • 90 g smör, rumsvarmt
  • 6 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 lime
  • 150 g philadelfiaost

Gör kakan så här

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Ca 5 minuter med elvisp.
  • Vispa ner kryddor och bakpulver.
  • Tillsätt mjölet och rör/vispa lite försiktigt. Det ska röras ihop till en jämn smet, men absolut inte arbetas till en deg.
  • Rör ned olja och rivna morötter.
  • Smörj en form, eller klä den med bakplåtspapper, och häll ner smeten.
  • Grädda i ugnen i 50-55 minuter

Gör frostingen så här

  • Vispa smör och florsocker med elvisp.
  • Riv det gröna lagret av skalet på limen (“zesta”). Häll ner i frostingen.
  • Pressa saften ur limen, tillsätt lite i taget i frostingen och smaka av. Jag brukar landa på saften från en halv lime.
  • Bred frostingen jämnt över kakan, och ställ i kylskåp
Skål med frosting till morotskaka
Frosting med limezest
Färdig morotskaka

Avslutningsvis

Receptet är starkt inspirerat av “Leilas morotskaka”, men något modifierat. I korthet – mer kryddor, mer lime, mer klet. Och mindre dekorationer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.