Akryl Materialkännedom Oljefärger

Gesso – Vad, varför, hur?

Under Östergötland Spirar passade vi på att göra en intervju med Johnny “Phiskart” Palmborg (här är Phiskarts Facebookprofil). Johnny har stor erfarenhet av att grunda sina dukar med gesso, och nedan berättar vi om hans tankar kring det. Men först en väldigt kort introduktion om vad gesso är för något.

Vad är gesso?

Ordet “gesso” kommer från det italienska ordet för “gips” eller “krita”. Gesso fäster på de flesta underlag, och ger ett bra och lagom sugande underlag för dina målningar vare sig du målar med olja eller akryl. Traditionellt användes gips eller krita utblandat i lim. Idag är den vanligaste formen akrylgesso, vilket också är det vi fortsättningsvis menar när vi skriver “gesso” i resten av artikeln.

Varför använda gesso?

“Johnny, du använder gesso till alla dina målningar. Varför då?”

“Jag använder det av tre skäl.”

  • “För det första gör det duken helt tät. Även en grundad duk innehåller små hål. Det kan du se om du håller upp den mot ljuset. Med ett lager gesso får jag en helt tät yta”
  • “Jag gillar också lite struktur på underlaget. Genom att lägga på gesso i lite oregelbunden tjocklek kan jag få fram intressant effekter”
  • “Slutligen gör det duken lite styvare. Det är bra för mig som ibland målar med lite större och hårdare penseldrag. Risken minskar betydligt att jag får en kant eller markering i färgen när jag målar vid träramens eller mittpinnens kant”

Hur använder jag gesso?

“Gesso är inte så svårt att använda” säger Johnny. “Själv stryker jag på ett flödigt, ganska tjockt lager. Sedan leker jag lite med penseln eller något annat verktyg för att få fram olika strukturer. Ibland är det ganska slumpmässigt, ibland har jag en idé om ungefär vilken struktur jag vill ha.”

“Vill du istället ha en helt slät yta har jag hört att man kan lägga på några lager gesso, där varje lager slipas med fint sandpapper.”

“Eftersom gesson är akrylbaserad torkar den fort, och penslar osv tvättas enkelt med vatten”.

Andra användningsområden

Du kan också använda gesso för att ge duken en annan bakgrundsfärg. Det går utmärkt att blanda i lite akrylfärg, antingen innan du applicerar gessot eller blanda direkt på duken innan gessot torkat (om du jobbar snabbt!).

Gesso ger också en bra grund om du vill måla på lite annorlunda underlag. Plywood, masonit, glas, plast, papper eller kartong. Eller kanske direkt på en gipsvägg du vill dekorera?

Produkter

Winsor&Newton Vit gesso, 1 liter och Svart gesso, 1 liter
Amsterdam Vit gesso, 250 ml och Vit Gesso, 500 ml. Svart gesso 250 ml och Svart gesso, 500 ml

To top